fbpx

Hoe ik de groei van mijn bedrijf belemmerde (persoonlijke blog)

Schuyffel 30 april 2022 0 Comments

Persoonlijke blog van oprichter Kevin Schuyffel

Ongeveer 10 jaar geleden startte ik met ondernemen. Ik had een idee, een visie en een missie en was bereid om daar flink wat moeite voor te doen. Budget had ik niet echt en gebruikte alle beschikbare middelen die gratis waren of bijna niks kostten.

Ik maakte gebruik van verschillende tools:

  • MS Excel voor verschillende overzichten,
  • mapjes met notitieblaadjes (en op een gegeven moment ordners vol) voor mijn gespreksverslagen,
  • ordners voor alle visitekaartjes die ik ontving tijdens het netwerken. Ik schreef op de achterkant wanneer en waar ik deze mensen had ontmoet.
  • kastdeuren met Post-Its, later Trello voor een overzicht van mijn salesfunnel,
  • mapjes op Google Drive voor mijn offertes, klantbestanden, leverancier bestanden, etc
  • mijn Apple Adresboek voor de contacten,
  • Apple Agenda voor herinneringen
  • That’s Mail voor nieuwsbrieven en automation.

Voor deze tools waren geen hoge investeringen nodig en ik dacht dat ik het zonder een CRM (waren best wel duur) wel vol kon houden.

En naar mate het drukker werd, kwam het wel eens voor dat ik soms dingen vergat. Ik vergat offertes na te bellen en als ik werd gebeld, had ik geen flauw idee met wie ik sprak en welk mapje ik moest pakken. En als ik (net als volgende week) een weekje met vakantie was, moest ik toch nog wat mapjes meenemen ‘voor het geval dat’. En als er een calamiteit was, had ik natuurlijk nét dat mapje niet bij me.

Na een paar jaar ondernemen, was mijn bedrijf klaar om te groeien. Voor mijn gevoel liep alles als een soepele trein, ik huurde een groter kantoor aan de Koninginnegracht en ik legde mijn nieuwe collega’s uit hoe zij dit moesten doen, met de tools die ik al gebruikte. Anderen zaten dus in mijn mapjes, adresboek, agenda, Trello, etc. En voor een controlefreak zoals mijzelf, was dat even wennen en totaal niet efficiënt en effectief! Het overzicht raakte ik kwijt.

Ik was mij bewust van de CRM-systemen die er waren, maar we hadden op dat moment niet de tijd (meer) om alle bestaande documenten en processen om te zetten in een CRM-systeem. Het bedrijf moest vooruit! En snel! 😉

Had ik nou maar in het begin van het ondernemen gekozen voor een CRM… Dat had een hoop gedoe gescheeld! Maar aan de andere kant… dan had ik That’s CRM niet bedacht en laten bouwen.

Foto: gemaakt door mijn collega in 2017 op ons kantoor aan de Koninginnegracht.

Vragen of opmerkingen

Heb jij behoefte aan extra informatie of heb je een opmerking? Neem contact met ons op en dan helpen wij je graag! Klik hier of op de onderstaande knop.

Inschrijven nieuwsbrief

Zelf versturen we natuurlijk ook nieuwsbrieven. Hartstikke leuk met het laatste nieuws, tips en meer! Schrijf je direct in:

Delen:
AboutKevin Schuyffel
Kevin Schuyffel is eigenaar van That's CRM en That’s Mail bv, een onderneming gespecialiseerd in CRM en e-mailmarketing (digitale nieuwsbrieven).