fbpx

Waarom jouw bedrijf een mobiele CRM-strategie nodig heeft

Schuyffel 12 mei 2022 0 Comments

Mobiel gebruik neemt exponentieel toe en verkopers over de hele wereld bereiken potentiële klanten in het veld. Als gevolg hiervan zijn het mobiele verkoopteam (jij?) en mobiele apparaten samengesmolten tot Mobile CRM.

In dit artikel wordt ingegaan op de huidige toename van mobiel gebruik, waarom kleine bedrijven een mobiele CRM-strategie moeten implementeren en hoe kleine bedrijven aan de slag kunnen gaan met mobiele CRM.

Wat is een mobiele CRM?

Mobiele CRM is een applicatie die is ontwikkeld voor mobiele apparaten zoals tablets en smartphones. Door een mobiele CRM te koppelen, bieden kleine bedrijven hun verkopers (of zichzelf) ononderbroken toegang tot klantgegevens via een mobiele CRM-softwareoplossing of een webgebaseerde browser met een CRM in de cloud.

Voor kleine bedrijven is een belangrijk voordeel van het gebruik van mobiele CRM dat de eigenaar (jij?) toegang heeft tot real-time gegevens tijdens ontmoetingen met klanten en prospects.

Groei mobiel gebruik

In de afgelopen tijd is het gebruik van mobiel internet, het gebruik van desktop internet voorbijgestreefd. Het mobiele verkeer blijft toenemen en in bepaalde landen is het mobiele verkeer al groter dan het desktopverkeer.

Een van de belangrijkste bevindingen van een Statista-studie was dat mobiel verkeer wereldwijd goed is voor ongeveer 50% van al het online verkeer. Mobiele apparaten (minus tablets) droegen in het vierde kwartaal van 2021 voor 54,4% bij aan het wereldwijde webverkeer en bleven sinds begin 2017 constant rond het niveau van 50% hangen, totdat het in 2020 regelmatig werd overtroffen.

Traditionele desktopprogramma’s, zoals de CRM-software, breiden zich uit naar de mobiele sector, naarmate de mobiele bezoeken toenemen en bedrijven flexibeler worden in de werkmethoden voor hun personeel. Het bedenken en implementeren van een mobiele oplossing is niet langer een keuze; het wordt al snel een must-have voor kleine bedrijven.

Mobiele CRM adoptiecijfers

Uit delen van onderzoeken door verschillende onderzoeksbureaus blijkt dat de adoptiegraad van mobiele CRM wereldwijd toeneemt.

  • 49% van CRM-initiatieven mislukken (Forester Research)
  • Volgens studies die de afgelopen tien jaar zijn uitgevoerd, heeft tussen 25% en 60% van de CRM-initiatieven moeite om de doelstellingen te halen (GetBase).
  • Iets minder dan 40% van de CRM-klanten heeft een eindgebruikersadoptiegraad van meer dan 90%. (CSO Insights).
  • Slechts ongeveer 37% van de verkoopmedewerkers gebruikt het CRM-systeem van hun bedrijf (CSO Insights).
  • Mensgerelateerde problemen met de gebruikersacceptatie maken 22% uit van alle geïdentificeerde barrières voor een effectieve CRM-systeem (Forrester Research).
  • De moeilijkste barrière voor 83% van de ‘top executives’ was het overtuigen van hun medewerkers om het programma te gebruiken (Really Simple Systems).

Aan de slag met mobiele CRM

Net voordat je begint met de implementatie van jouw mobiele CRM, moet je bedrijfsdoelstellingen en prioriteiten identificeren voor wat je wilt bereiken met jouw mobiele CRM-strategie voor kleine bedrijven en wat jouw medewerkers nodig hebben om te profiteren van real-time toegang tot gegevens. Hier hebben we drie kritieke gebieden opgesomd die je moet oplossen voordat je probeert te starten:

1. Interne Buy-In

Het is van cruciaal belang dat jouw verkoopteam intern wordt betrokken bij het gebruik van mobiele CRM-software. Jouw verkoopmedewerkers zullen regelmatig gebruik maken van de smartphone, daarom moet je een aanzienlijke interne coaching uitvoeren over het gebruik van de app in de vorm van gebruikershandleidingen en vaardigheidstrainingen, evenals de primaire voordelen uitleggen van interactie met jouw mobiele CRM-softwareoplossing voor kleine bedrijven.

2. Stel het apparaat ter beschikking

Mensen vinden het leuk om gratis cadeautjes te krijgen, en een van de eenvoudigste methodes om jouw verkoopmedewerkers te overtuigen om een smartphone CRM te gebruiken is door het gadget zelf te voorzien van een vooraf geïnstalleerde CRM-softwareoplossing. Hoewel de meeste mobiele CRM-applicaties compatibel zijn met Blackberry, Android en iOS, controleer dit met de serviceprovider voordat je ze uitdeelt aan jouw verkoopteam.

3. Bruikbaarheid van mobiele applicaties

Jouw verkoopteam zal zelden toegang nodig hebben tot dezelfde gegevens en rapporten via hun mobiele CRM-applicatie als op hun desktopcomputer. Begin met het aanbieden van de meest basale toegang die de medewerkers dagelijks nodig hebben. Bijvoorbeeld het aanmaken van taken, het maken van gespreksnotities en/of het bekijken van klantgegevens.

De definitieve gids voor mobiele CRM

Naast het verhogen van de productiviteit en het feit dat het van vitaal belang is voor jouw CRM-strategie, zijn er nog tal van andere voordelen verbonden aan het implementeren van een mobiele CRM-oplossing voor een klein bedrijf. That’s CRM heeft onlangs een nieuwe handleiding voor mobiele CRM gepubliceerd.

Hoe heeft jouw onderneming een mobiele CRM-strategie geïmplementeerd? Heb je een verbetering in productiviteit opgemerkt sinds de invoering ervan?

Laat een reactie achter en deel jouw gedachten hieronder.

Vragen of opmerkingen

Heb jij behoefte aan extra informatie of heb je een opmerking? Neem contact met ons op en dan helpen wij je graag! Klik hier of op de onderstaande knop.

Inschrijven nieuwsbrief

Zelf versturen we natuurlijk ook nieuwsbrieven. Hartstikke leuk met het laatste nieuws, tips en meer! Schrijf je direct in:

Delen:
AboutKevin Schuyffel
Kevin Schuyffel is eigenaar van That's CRM en That’s Mail bv, een onderneming gespecialiseerd in CRM en e-mailmarketing (digitale nieuwsbrieven).